Dacă sunteți pasionați de istorie și vreți să vedeți cum arătau viața și luptele în Dacia Antică, nu ratați ocazia de a participa la Festivitatea Romula,care se desfășoară în fiecare an in luna septembrie la Slatina și Dobrosloveni, în județul Olt.
Romula se află astăzi pe teritoriul satului Reșca, din comuna Dobrosloveni, județul Olt. Numele său provine de la zeița romană Roma, fondatoarea Romei, și sugerează legătura strânsă cu imperiul. Însă înainte de a fi romanizat, orașul se numea Malva și era o așezare dacică.
Romula a prosperat în secolele II-III d.Hr., când a primit statutul de municipiu (oraș liber) sub domnia lui Hadrian (117-138) și apoi de colonia (oraș privilegiat) sub domnia lui Septimius Severus (193-211). Orașul avea o populație mixtă, formată din daci, romani și alte etnii, care conviețuiau în armonie și împărțeau aceeași cultură și religie.
Declinul Romulei a început în secolul al III-lea d.Hr., când imperiul roman a intrat într-o criză profundă, marcată de invazii barbare, răscoale interne și epidemii. În anul 271 d.Hr., împăratul Aurelian a decis retragerea administrației și armatei romane din Dacia, lăsând locuitorii la mila invadatorilor. Romula a fost părăsită treptat de locuitorii săi, care au căutat refugiu în zone mai sigure sau au fost asimilați de noii veniți.
Ruinele Romulei au fost redescoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea și au făcut obiectul unor cercetări arheologice începând cu anul 1900. Astăzi, situl este clasat ca monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național.
Festivitatea Romula este un festival care aduce la viață epoca antică, prin reconstituiri istorice, ateliere meșteșugărești, gastronomie tradițională, muzică folk și multe alte activități interactive. Scopul festivalului este de a promova patrimoniul cultural și istoric al zonei, unde se află situl arheologic Romula, fosta capitală a provinciei romane Dacia Inferior.
Anul acesta deschiderea oficială a festivalului a avut loc joi, 1 septembrie, la ora 20:30, la Slatina, unde au defilat formații de luptă cu torțe, de la Consiliul Județean Olt spre Parcul Tineretului. Aici, publicul a asistat la demonstrații militare romane și secvențe din războaiele daco-romane.
În zilele următoare, festivalul s-a mutat la Dobrosloveni, în satul Reșca, unde au fost amenajate tabere antice, cu corturi, arme, armuri și obiecte de uz cotidian. Vizitatorii au putut interacționa cu daci și romani, care au recrea scene din viața de zi cu zi, ritualuri religioase, târguri de sclavi, nuntă antică și lupte de gladiatori.
Festivalul a oferit și ocazia de a degusta preparate culinare specifice epocii antice, în cadrul unui concurs de gastronomie care a fost organizat sâmbătă, 2 septembrie. Gustul, aspectul și originalitatea felurilor de mâncare a fost evaluat de un juriul format din specialiști în istorie și gastronomie.
Pe lângă partea istorică, festivalul a avut și o componentă artistică, cu spectacole de muzică folk susținute de elevii de la Palatul Copiilor ”Adrian Băran” și Secția de Artă – Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, precum și de trupa ”Alutus”. De asemenea, în cadrul festivalului a funcționat un târg de meșteșuguri populare și vechi, unde au fost expuse și vândute produse realizate manual de meșteri locali.